Zo maak je optimaal gebruik van diversiteit op de werkvloer

Er zijn van die thema’s die je bij alle klanten in alle sectoren tegenkomt. Diversiteit is zo’n thema. AimAtArt werd vorige week bij een internationaal advocatenkantoor ingezet om dit onderwerp op een creatieve manier onder de aandacht te brengen. Diversiteit is voor veel organisaties nieuwe materie. Iedereen heeft het gevoel er iets mee te moeten, maar hoe is de grote vraag. Feit is dat als een individu zich gerespecteerd voelt in een organisatie, dat die kan excelleren en zich kan onderscheiden. Kortom, een basisvoorwaarde die aandacht verdiend. En dus reden voor een blog. Graag deel ik met jullie waarom kunst in dit kader wel eens een cruciale rol kan spelen.

Binnenhouden grootste probleem

Het is goed om te weten dat er nog nauwelijks iets bekend is over hoe een bedrijf een inclusieve cultuur kan bereiken. De focus ligt nu vooral op het binnenhalen van minderheidsgroepen, maar voor het binnenhouden is nog weinig ruimte. Als je organisatie niet wezenlijk verandert, gebeurt er niks en lopen ze allemaal weer bij je weg. Het verloop bij minderheidsgroepen is dan ook het grootst.

Cultuur heeft aandacht nodig

In het artikel ‘Hoera, we zijn divers! Maar wat nu?’ in NRC Next op 9 augustus 2017 schrijft Anne Dohmen dat een inclusief werkklimaat bestaat uit een werkomgeving waarin iedereen zich gewaardeerd en onderdeel van de organisatie voelt. Zodat je dus je talenten optimaal kan inzetten.
De Amerikaanse wetenschapper Lisa Nishii ontwikkelde een schaal om de cultuur voor inclusiviteit te meten. Vragen die onderdeel zijn van deze schaal zijn o.a.: Kan iedereen zichzelf zijn? Wordt er in de ontwikkeling van alle medewerkers geïnvesteerd? In hoeverre worden verschillen gewaardeerd? Worden ieders ideeën over hoe het beter kan serieus genomen? En gelooft het topmanagement echt in een inclusieve cultuur?

Zonder dialoog, geen verandering

Om deze vragen beantwoord te krijgen, dien je het gesprek met elkaar aan te gaan. Zonder dialoog, geen verandering. Maar hoe voer je die dialoog? En wat is daarbij belangrijk? Allereerst is het belangrijk dat het topmanagement de dialoog ondersteunt en bijwoont. Ten tweede zijn het gevoelige onderwerpen, dus iedereen moet zich veilig voelen om in vertrouwen van gedachten te kunnen wisselen. En dan is het nog belangrijk om een gemeenschappelijke taal te ontwikkelen. Het moet immers een dialoog zijn waaraan iedereen, dus alle lagen van de organisatie, kan deelnemen.

Waarom kunst hier een goed instrument voor is

Kunst biedt in dit geval een uitstekend instrument. Er bestaan opvallend veel overeenkomsten tussen kunst en diversiteit. Nieuwsgierig zijn naar de ander, openstaan voor iets nieuws, geen oordeel hebben en gebruik maken van diverse perspectieven. Daarnaast biedt kunst een alternatieve taal; de universele taal van beeld. Waarin iedereen gelijk is en je elkaar op een andere manier kan vinden.
Bij het internationale advocatenkantoor voerden wij m.b.v. kunstwerken het gesprek over hoe diversiteit meer gestimuleerd kan worden op de werkvloer. Was het daarna opgelost? Natuurlijk is het geen toverdrank, maar het zette wel aan tot denken en creëerde bewustwording. En dat is voor een thema als diversiteit een mooie eerste stap!

Ben je benieuwd hoe je als manager meer invloed kan hebben op nieuwe ideeën en creativiteit op werk? Lees hier de blog die we daar eerder al over schreven!