Mondriaan en Van der Leck: Vernieuwen doe je zo!

Na honderd jaar voelen de schilderijen van Piet Mondriaan en Bart van der Leck nog steeds nieuw en fris aan. Kijk maar eens naar de schilderijen in deze blog. Strakke vormen in de kleuren blauw, geel, rood. Het lijkt alsof de lijnen net op het doek zijn gezet. De ideeën van deze pioniers vormen de kern van een drastisch nieuwe beeldtaal.

De zoektocht naar vernieuwing van Mondriaan en Van der Leck kent een enorme impact. Volgens AimAtArt juist nu een belangrijke inspiratiebron voor vernieuwing binnen organisaties. In deze roerige tijd is, net als toen, een snel aanpassingsvermogen nodig. Welke take- aways kan deze vernieuwende abstracte kunstvorm jou brengen? Aan de hand van de tentoonstelling ‘Piet Mondriaan en Van der Leck: de uitvinding van een nieuwe kunst’ in het Gemeentemuseum Den Haag, geeft AimAtArt inzicht in de voorwaarden voor vernieuwing.

Bespreek je ideeën

Mondriaan en Van der Leck waren onafhankelijk van elkaar op zoek naar een nieuwe abstracte kunstvorm. Ze ontmoeten elkaar in 1916 in het levendige kunstenaarsdorp in Laren. Ze vinden elkaar in een korte, maar vruchtbare vriendschap. De discussie onderling brengt hun ontwikkeling in sneltreinvaart. Als in 1917 het tijdschrift 'De Stijl' wordt opgericht ontstaat er een internationaal platform waar kunstenaars brainstormen over de toekomst van de kunst. Je ideeën delen en elkaar feedback geven vormt de kickstart van vernieuwing.

none
Bart van der Leck, 'Compositie 1917, Nr. 1 (Hondenkar)', 1917                               Piet Mondriaan, ´Compositie in kleur B´, 1917

Heb lef

Niet Mondriaan maar Van der Leck bedacht de beroemde combinatie rood, geel, blauw. Toch werd Mondriaan wereldberoemd. Zijn schilderijen met kaarsrechte vlakken en lijnen zijn een inspiratiebron voor velen na hem, van design tot in de muziekindustrie. Mondriaan had durf en ging risico’s niet uit de weg. Hij zocht grenzen op. Het roer kon zomaar om. Af en toe helemaal los gaan op Boogie- Woogie avonden kon ook zeker geen kwaad. We kunnen veel leren van het onbevangen karakter van Mondriaan. Mondriaan zou zeggen; ga uitdagingen niet uit de weg, heb lef!

Doorzetten

Van der Leck en Mondriaan waren harde werkers. Van der Leck ontwikkelde zich op diverse terreinen, van interieur tot keramiek. Mondriaan was een perfectionist. Altijd bezig met het verbeteren van zijn doordachte systemen. Hij was niet snel tevreden en experimenteerde erop los. Mondriaan corrigeerde zijn werk steeds weer. Hij liet ruimte voor fouten en experiment. Een vernieuwend idee van de grond krijgen gebeurt dus niet zomaar. Daar is vastberadenheid en flexibiliteit voor nodig!


Ben je benieuwd welke stappen jij kunt zetten richting vernieuwing? Neem dan contact op met AimAtArt om te ontdekken hoe je vernieuwing kunt stimuleren binnen jouw team of organisatie.
Je kunt natuurlijk ook de tentoonstelling bezoeken in het Gemeentemuseum Den Haag om de kunst van de grote meester-vernieuwers af te kijken. Deze is nog te zien tot en met 21 mei 2017.