Creativiteit + natuur = succesvol Scandinavië

Als je opnieuw geboren wilt worden, kies dan voor Scandinavië. Dat is het advies van het Britse magazine The Economist. Het blad betitelde de regio ooit als dé streek waar je moet zijn als je welzijn en welvaart met succes wilt combineren. In mijn vorige blog schreef ik er ook al over. Ik ontdekte dat het geheim van Scandinavië schuilt in creativiteit. Hiervoor raadpleegde ik het boek Cool. Wat wij kønnen leren van Scandinavië. Uit dit boek blijkt dat er nog een factor is die het succes verklaart van deze regio. Dat is de natuur. De natuur is voor Noordelingen een onuitputtelijke inspiratiebron voor creatieve oplossingen en de ultieme remedie tegen stress. Hoe zit dat precies?

Natuur is overal

In het Noorden draait alles om de natuur. Nergens in Europa heb je zoveel natuur tot je beschikking als in Scandinavië. Wist je dat in Zweden 97% van het land nog ongerept is? De tram in Oslo stopt al na tien haltes tussen de weilanden. En iedere Fin heeft dertig keer zoveel ruimte tot zijn beschikking als een Nederlander. Kortom, de natuur is er nooit ver. Scandinaviërs mogen vrij gebruik maken van deze natuur, waar en wanneer ze maar willen. Maar je laat de natuur achter zoals je die tegenkomt. Ze zijn er trots op en zorgen er goed voor.

Therapeutische kracht

De hang naar de natuur heeft therapeutische trekken gekregen. Uit Fins onderzoek bleek dat stress, angst, vermoeidheid en irritatie sterk afnamen wanneer mensen gebruikmaken van de natuur. Deze kennis wordt steeds meer ingezet voor revalidatie. Zo heeft de landbouwuniversiteit in Zuid-Zweden een therapietuin aangelegd voor de behandeling van mensen met een zware burn-out. De tuin bestaat uit verschillende ‘kamers’ met allemaal een eigen sfeer. Verder vind je er een stuk wild bos, een moestuin en twee kassen. Van de hier behandelde patiënten keerde 70% terug naar een baan of opleiding, bijna twee keer zoveel als bij traditionele behandelingen.

none

Inspiratiebron voor creatieve denkkracht

Naast therapeutische kracht, is de natuur ook de grootste inspiratiebron voor de creatieve denkkracht van Scandinaviërs. Dat geldt met name voor architecten, modeontwerpers, designers en kunstenaars. De tijdloze vormgeving van hun producten past niet alleen bij de Scandinavische natuur, maar ook bij het karakter van de bewoners: praktisch en zonder franje. Mooi en makkelijk. Die creatieve denkkracht brengt het Noorden veel. Denk aan de populariteit van Zweedse muziek, Deens design, modemerken als H&M, Filippa K en niet voor niks stond het voormalig beste restaurant van de wereld in Kopenhagen.

Natuur is niet ondergeschikt

De natuur is een wezenlijk onderdeel van het leven van Scandinaviërs. Als ze niet aan het werk zijn, zijn ze buiten of in de natuur. Deze liefde voor de natuur wordt ook met de paplepel ingegoten. Want zodra er veel sneeuw is gevallen, blijven de taal- en rekenboeken in de kast. Er wordt een parcours uitgestippeld en de kinderen worden in een skipak gehesen. Hieruit blijkt dat de omgang met natuur een wezenlijk onderdeel is van de opvoeding. En dat blijkt op latere leeftijd nog steeds. Niet de smartphone of pumps zijn het hoogst haalbare. In Scandinavië staan rust en schoenen met robuuste zolen hoog in het vaandel.

Begin met een kantoorplant

Scandinavië en natuur zijn dus onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hun liefde hiervoor gaat ver en is bepalend voor hun succes. Inwoners zoeken er ontspanning en laden zich er op. Ook biedt het de ultieme inspiratie voor creatieve denkkracht. Hoe zit dat bij jou? Welke rol speelt natuur in jouw leven? Hoe ver weg woon je van een beetje groen? En wat doe jij om op te laden? En je te laten inspireren? Uit onderzoek blijkt dat een beetje groen al helpt. De Zweden ontdekten dat bijvoorbeeld een halfuur uit het raam kijken perfect is voor het verlagen van je bloeddruk. Hoog tijd om vandaag nog je bureau te verplaatsen naar een raam en die kantoorplant aan te schaffen. Of deze op te lappen en de aandacht te geven die het verdient, net als de Scandinaviërs dat doen.

Wil je meer weten over Scandinavië als inspiratiebron? Lees hier onze blog over creativiteit in Scandinavië.