Een creatief perspectief op de vluchtelingencrisis

De vluchtelingencrisis is een probleem dat niemand ontgaat, dus ook kunstenaars niet. Met hun kunstwerken bieden ze een ander perspectief. Een tegenhanger op de nieuwsitems, krantenberichten en politieke statements. En ook musea laten van zich horen. Door deze projecten te presenteren willen ze het debat faciliteren over de ingewikkelde problematiek. Verbreed je blikveld en ontdek hoe creatieven een concrete en positieve bijdrage leveren.

Tussen de vluchteling

Een mooi voorbeeld in het kader van bewustwording is het project '#SafePassage' van de wereldberoemde kunstenaar en activist Ai Weiwei. WeiWei observeert de situatie niet van een afstand, maar positioneert zichzelf te midden van de vluchtelingen. Hij toont het individu in plaats van de abstracte getallen en anonimiteit. Hij bezocht vluchtelingenkampen in Frankrijk, Turkije, Syrië en Italië. Hij maakte duizenden foto's van de net zovele ontmoetingen en tragische situaties. Deze foto's werden vorig jaar als één grote collage gepresenteerd in het FOAM in Amsterdam.

Oplossing of utopie? Ontwerpen voor vluchtelingen

Op dit moment wijdt het Stedelijk Museum Amsterdam een groepstentoonstelling aan dit thema. De tentoonstelling 'Oplossing of utopie? Ontwerpen voor vluchtelingen’ toont bijna 50 innovatieve projecten. De projecten zijn zeer divers, maar hebben allemaal hetzelfde doel: ze zijn bedacht om de vluchtelingen te helpen. Bijvoorbeeld kleding dat te vouwen is tot een tent, betere navigatie en informatievoorzieningen in vluchtelingenkampen of kunststof bouwblokken om snelle en simpele onderkomens te bouwen. De projecten zijn ontworpen door onafhankelijke kunstenaars en soms ook door vluchtelingen zelf. Yara Said bijvoorbeeld is een Syrische kunstenares die haar land is ontvlucht. Ze ontwierp een speciale vlag voor de Refugee Nation tijdens de laatste Olympische Spelen. De kleuren oranje en zwart verwijzen naar solidariteit en komen voort uit het zwemvest. Sinds zij zelf zo'n zwemvest had gedragen tijdens haar tocht, heeft dit een bijzondere betekenis voor haar gekregen.
De tentoonstelling is nog tot 27 augustus te bezoeken. Dus haast je naar het Stedelijk en laat je inspireren door deze hoopvolle projecten.

none
Impressie van '#SafePassage in FOAM, bron CJP
Photocredits heading: Yara Said, 'The Refugee Nation Flag', 2016 Foto: Angela Luna Bron: Stedelijk Museum Amsterdam